Sparsamma slitvargar som satsar på personalen

8 november 2018
I maj tog Lars Juhlin och David Östebo emot utmärkelse som Årets utvecklingsföretag från kommunstyrelsens ordförande i Partille Stefan Svensson (vänster) och Charlotta Johansson (Business Region Göteborg) och Marieke Wolter (näringslivsansvarig Partille).
Instrumenta AB utsågs tidigare i år till Årets utvecklingsföretag i Partille, något som överraskade grundaren Lars Juhlin. Men den långsiktiga satsningen på att behålla och utveckla personalen tillsammans med specialistkunskap i en nischad bransch har blivit ett framgångsrecept. Nu börjar de rigga för att företaget ska drivas vidare utan grundarna.

När Lars Juhlin, VD för Instrumenta i Partille, fick samtalet från Business Region Göteborg om att de var ett av tre företag som nominerats till utmärkelsen Årets utvecklingsföretag i kommunen, trodde han att någon skojade med honom.

– ”Är ni säkra på att ni valt rätt och kollat överallt?”, frågade jag. Men det hade de. Jag har väl aldrig sett oss som ett utvecklingsföretag, mer som förvaltare och stadiga, försiktiga och sparsamma slitvargar, säger han.

Men, skulle det visa sig, det var högst förenliga begrepp och Instrumenta tog hem priset. Lars Juhlin och upphandlingsansvarige David Östebo tog stolt emot det och gladdes över motiveringen: ”Ett vasst företag med god vinstmarginal, bra soliditet och en mycket stabil kassalikviditet. Företaget värnar om sina medarbetare och erbjuder kontinuerlig kompetensutveckling.”

Instrumenta grundades för nästan 30 år sedan när de nuvarande två ägarnas dåvarande arbetsgivare såldes över en natt och nya ägare tog över. Lars Juhlin och två kolleger bestämde sig för att köra på egen hand och började i en liten lokal på 60 kvadrat, åkte land och rike runt och presenterade produkterna från de agenturer som företaget startat med.  

– Sedan dess har det rullat på, sammanfattar han. Det har gått upp och ned, men vi har alltid behållit vår bruttovinstmarginal och anpassat storleken på företaget efter marknaden. Det är något som vi är mycket stolta över.

I dag är Instrumenta ett väletablerat företag specialiserat på försäljning av kirurgiska och diagnostiska instrument och medicinteknisk apparatur till svensk sjukvård. Sortimentet har efterhand vuxit i företaget och Instrumenta har byggt vidare på en i branschen unik affärsidé om att tillhandahålla kirurgiska instrument av olika kvalitet till sina kunder.

– Tack vare det har vi kunnat få en stor marknadsandel i Sverige och har avtal med nästan samtliga landsting.

Företaget har nio medarbetare, och de två ägare som är kvar i bolaget har börjat närma sig pensionsåldern. Redan för nästan 20 år sedan bestämde de sig för att säkra återväxten.

– De första tio åren när vi anställde folk märkte vi att de använde oss som en språngbräda i karriären för att komma in i branschen. De slutade och gick vidare, och så var vi tillbaka på noll igen. Då bestämde vi oss för att anställa yngre personer som skulle kunna växa med oss och som vi kunde utbilda till hur de ska arbeta serviceinriktat mot kunderna, i vår anda, skulle man kunna säga.

Sagt och gjort, det kom in flera personer som var i tjugoårsåldern och som bland annat fick börja arbeta ute på lagret för att därefter ta steget in på kundtjänsten med flera olika arbetsuppgifter.

– Nu är de hunnit bli runt 40 och är en viktig del av företaget. Vi är ett sammansvetsat gäng   som trivs tillsammans och har byggt upp en väldigt tydlig Instrumenta-kultur. Det är en av anledningarna till att vi är framgångsrika, säger Lars Juhlin.

Trots utmärkelsens kategori kan han inte annat än konstatera att utvecklingen har varit långsam under dessa nästan 30 år. Men det är medvetet.

– Vår lönsamhet kommer sig av att vi inte chansat utan kört på säkra affärsmetoder, satsat på bra leverantörer samt kunskap och service. I dag är vi en av de största leverantörerna i vår nisch, men ett litet företag i sammanhanget. Vi har alltid varit försiktiga både med pengar och affärer. Jag tycker inte att man ska börja sitt företagande med ett stort flott kontor, nya bilar och tjusiga kontorsmöbler. Jösses, jag har haft samma gamla möbler i 25 år, men det är också en del av vår framgång, att vi varit sparsamma och noga med vad saker och ting kostar. Varför ändra ett vinnande koncept?

I och med deltagandet i Expedition Framåt blir det nu ytterligare satsningar på utbildning.

– Vi har pratat länge om att några av de anställda ska gå utbildningar i ekonomi och ledarskap, om inte annat för att så småningom fylla våra platser, säger Lars Juhlin.

Instrumenta Diagnostiska och Kirurgiska AB

Finns: Partille.
Gör: Säljer kirurgiska och diagnostiska instrument samt medicinteknisk apparatur till sjukvården i Sverige.
Antal medarbetare: 9 st.
Omsättning: 35 miljoner 2017.

Tipsa en vän