Stor utveckling i liten organisation

18 januari 2019
Gunnar Håkansson och Jens Stjärna från CATC prisades i somras av Charlotta Johansson från Business Region Göteborg.
Årets utvecklingsföretag i Mölndal föddes ur en önskan att slippa chefer. Därför håller CATC örnkoll på storleken, struntar i titlar och delar på ansvaret.

CATC, Control At Sea, är en storleksmässigt liten spelare bland företag som erbjuder automationslösningar inom HVAC, det vill säga värme, ventilation och luftkonditionering, till sjöss. Med bara sex medarbetare är man ändå att räkna med, mycket tack vare den egenutvecklade tekniska plattformen ViewPort, ett i branschen modernt interface där operatören styr och övervakar HVAC-systemen. Redan som nystartat företag bestämde sig CATC att satsa på en helt egenutvecklad teknisk plattform för att särskilja sig från konkurrenterna. Det var ett vågat beslut som också slukade otroligt mycket tid i uppstartsfasen men som har gett CATC den konkurrenskraft som behövdes för att snabbt etablera sig.

– Det har tagit tusentals timmar i utveckling, men mycket av utvecklingen kunde vi göra i pågående projekt. Det var ett rätt beslut som gav oss en plattform som vi trivs bra med och som är modernare än konkurrenternas, säger Gunnar Håkansson, en av de tre som startade företaget 2011.

Idag är ViewPort en av anledningarna till CATC:s många stora kunder bland Nordeuropas rederier och övriga marina operationer; ett av de senaste uppdragen gäller till exempel bostadsplattformar för offshoreverksamhet. Att dra ned på energikostnader både av ekonomiska och miljömässiga skäl är en stor prioritet för många i den marina sektorn och gör att CATC:s kompetens och tjänster är efterfrågade.

Gunnar Håkansson är på pappret vd, men det är en titel han bara motvilligt använder. För är det något som profilerar företagsstrukturen på CATC, är det att den är platt, titellös och demokratisk. Företaget föddes faktiskt ur en längtan efter en enklare och begripligare organisation när Gunnar Håkansson och en av de andra delägarna, Mattias Berntsson, en gång för alla tröttnade på återkommande organisationsförändringar på den dåvarande gemensamma arbetsplatsen.

– Det var ett väldigt stort företag i ständig förändring. Vi anställda upplevde det som att det var ett självändamål att förändra strukturen med jämna mellanrum. Men saken var den att själva verksamheten aldrig ändrades – det blev bara mer och mer att göra för oss som utförde själva jobbet, säger Gunnar Håkansson.

Så de båda bestämde sig för att ta den före detta kollegan Jens Stjärna fråga på allvar: om de ville gå samman med honom och starta en egen verksamhet? Samma inriktning, liknande uppdrag och förhoppningsvis samma kunder – och framför allt med egen makt att påverka.

– Vi har jobbat tillsammans i olika konstellationer sedan millennieskiftet och visste att det skulle fungera bra. Plus att vi skulle slippa denna skog av chefer som inte tillförde något positivt nedåt. Vi visste hur vi ville att vårt företag skulle se ut och fungera, och en av de viktigaste insikterna var att inte komma dithän att vi blev likadana, säger Gunnar Håkansson.

Men hur undviker man då att bli chefsmässig och hierarkisk när ett företag ska växa, utvecklas och skötas operativt?

– Titlarna står bara på papper från Bolagsverket men vi bryr oss inte om dem till vardags. Vi har inga fasta möten utan sitter alla tre i samma rum och fattar alla affärsmässiga beslut tillsammans. Vi delar på allt arbete med firman och är ganska lika alla tre – det är ingen som vill vara boss och ingen som är intresserad av att bestämma saker för själva chefandets skull, säger Gunnar Håkansson och tillägger lite skämtsamt:

– Det närmaste vi kommer någon som pekar med hela handen är vår externa revisionsbyrå.

Kompetensmässigt har de varsitt område men kan så pass mycket om varandras att de kan både bidra och vara bollplank. Och det har inte heller varit svårt att anställa personer med rätt inställning, tycker Gunnar Håkansson.

– Vi har faktiskt aldrig ens haft någon regelrätt anställningsintervju. De som jobbar här har vi antingen lärt känna när de haft praktik här eller när vi jobbat tillsammans i projekt, och då hinner man få en god uppfattning om hur de kan funka i organisationen. Vi fortsätter på samma sätt så till våren tar vi in ytterligare en praktikant.

CATC har inhouse-kompetens inom el, automation, programmering, projektledning, design och installation. Inför varje uppdrag sätts team av elektriker och installatörer samman från mindre underentreprenörer beroende på uppdragets storlek, vilket gör verksamheten flexibel. En av utmaningarna för CATC är dock att få ett jämnare flöde i arbetsbelastningen över året.

– Kunderna vill ofta ha in oss under sina lågsäsonger på grund av till exempel platsbrist ombord, så vi kan inte alltid styra själva när vi kan göra jobbet. Vi försöker kompensera det genom att ta in konsultuppdrag när vi inte har egna projekt, men det är en utmaning att få det att klaffa, säger Gunnar Håkansson.

En annan av vägarna framåt som CATC slagit in på är att bredda sig på landsidan, något som lett till att de kunnat applicera sina kunskaper och lösningar på fastigheter, satellitstationer och vägtunnlar. Men samtidigt gäller det att ha koll på tillväxten. CATC vill helt enkelt inte bli för många så att administration blir betungande eller att chefsnivåer krävs.

– Målet är att vara max dubbelt så stora som i dag. Tolv personer – då kan man fortfarande vara en lite grupp som jobbar bra tillsammans och får saker gjorda utan mellanchefer. Vi växer så sakteliga men kommer att stoppa innan det behövs en administrativ tjänst.

I lokalerna i Krokslätt i Mölndal ägnar man sig dessutom åt att utveckla egna automationslösningar och idéer inom avgasrening, övervakning och trådlös teknik.

– Vi förstår ju att utmärkelsen Årets utvecklingsföretag mer syftar till vår ekonomiska utveckling. Men vi är särskilt stolta över den tekniska utveckling vi ägnar oss åt, säger Gunnar Håkansson.

CATC AB

Gör: Marina automationslösningar inom främst HVAC, men också landbaserad automation.
Finns: I Krokslätt i Mölndal.
Antal anställda: 6.
Omsättning: 14 miljoner 2017.

Tipsa en vän