Syriska ostar blev receptet för Ahmads företag

20 januari 2022
Med recept från hemlandet Syrien tillverkar Ahmad Altal ostar som säljs i butiken i Kortedala. Han vill sprida syrisk matkultur och tre år efter starten har han kunder från hela södra Sverige.

Ahmad Altal har jobbat som kock i hela sitt liv. I mitten av 2014 kom han till Sverige från Syrien och efter att ha väntat ett år på sitt uppehållstillstånd kunde han börja arbeta i restaurangbranschen igen.

– Jag jobbade på ett bemanningsföretag som skickade mig till olika arbetsplatser där de behövde någon som kunde specialkost och visste hur man lagar mat till allergiker. Det är mitt specialområde, säger Ahmad.

Men drömmen om att starta ett eget företag fanns där. Ahmad ville kunna förverkliga sina egna idéer och pratade en dag med sin pappa om saken.

– I min släkt i Syrien har de gjort ost under lång tid och min familj brukade hjälpa till då det behövdes. På restaurangerna i Sverige såg jag att de använde mycket halloumi och annan grillost, men den var importerad. Så jag tänkte varför inte tillverka samma typ av ost, men i Sverige. Pappa tyckte det var en bra idé, också för att ostarna från Syrien inte fanns i Sverige.

Ahmad kom i kontakt med Nyföretagarcentrum och hans mentor Nigar Ibrahim rekommenderade honom att kontakta Business Center Angered. Där fick han prata med företagsrådgivaren Dragan Sako.

– Business Center Angered har hjälpt mig väldigt mycket. I början var det mycket frågor om vilka regler som gäller för livsmedelstillverkning, hur man registrerar sitt företag, skriver en affärsplan och hittar lokal, säger Ahmad.

Första gången han träffade Dragan var 2018 och de har haft kontakt sedan dess.

– Dragan har också hjälpt mig att förstå hur jag betalar skatt och moms som företagare. Och så fort han hittar någon kurs som han tycker kan vara lämplig för mig hör han av sig. Just nu vill jag lära mig mer om marknadsföring och sociala medier. På Business Center Angered leder de dig rätt och visar vägen, men de gör inte jobbet åt dig. Du måste själv arbeta hårt för din idé och bygga ditt företag, säger Ahmad.

Ambition att växa och anställa fler

I dag arbetar han heltid med Cheese House, som hans företag heter, och har två timanställda. Hans pappa och en av hans bröder brukar också hjälpa till. Cheese House tillverkar 18 olika produkter, bland annat flera färskostar, ett par grillostar och yoghurtbollar i olivolja.

– Jag skulle vilja utveckla mitt företag mer och kunna anställa och involvera fler i min familj. Drömmen är att kunna erbjuda alla som älskar ost att få prova våra produkter, ost som inte innehåller några konserveringsmedel, säger Ahmad.

Osten säljs i butiken i Kortedala. Kunderna är både privatpersoner och restauranger.

– Jag har inte gjort någon marknadsföring utan ryktet om våra ostar har spritt sig från en kund till nästa. Det är den bästa reklamen. Nöjda kunder berättar om företaget och så kommer andra som blivit nyfikna. Folk tar sig från Malmö, Nässjö och Oslo för att köpa vår ost. Med ostarna vill jag också ge tillbaka till Sverige och dela med mig av den matkultur vi har i Syrien, säger Ahmad.

Ahmads tips: Att tänka på om du vill starta ett livsmedelsföretag

  1. Ta reda på vilka regler som gäller och håll koll på dem. Det är särskilt viktigt när man arbetar med livsmedel att man tänker på hygien och hälsa.
  2. Den unga generationen vill äta och dricka naturligt. Försök göra så mycket som möjligt utan konserveringsmedel och med naturliga råvaror. Vår mjölk köper vi exempelvis från en lantbrukare som har en speciell sorts mjölkkor som ger extra fet mjölk.
  3. Marknadsför dig i hela Sverige, om det passar din produkt. Var inte begränsad till där du bor. Alla ska få chans att äta samma goda mat oavsett var de bor.

Faktaruta Cheese House GBG AB:
Företaget startades 2018 och har i dag två timanställda. Cheese House ligger i Kortedala och producerar ostar som görs enligt syriska recept som finns i släkten.

Boka kostnadsfritt möte här

Om Business Center:

Business Center i Angered och Gamlestaden kan du få kostnadsfri rådgivning och vägledning i hur du startar eller driver företag. Här kan du även delta i seminarier, workshops och andra aktiviteter kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Business Center Angered
Företagsrådgivare: Dragan Sako
Var: Angereds Torg 12
Drop-in: tisdag, onsdag och torsdag 12:00–16:00 

Business Center Gamlestaden
Företagsrådgivare: Selma Atic
Var: YESBOX, Gamlestadens Fabriker
Öppettider YESBOX: måndag-torsdag 09:00-16:00, fredag 09:00-14:00

Kom förbi på någon av våra drop-in-tider eller boka ett personligt möte för hjälp och rådgivning. För aktuella rådgivningstider, se vår bokningskalender.

 

Dragan Sako
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Entreprenörskap Affärsidéer
Ahmad Altal, Cheese House i Kortedala

Tipsa en vän