Techbranschen i Göteborg – en doldis på frammarsch

18 maj 2021
Göteborg är en av Europas mest företagsvänliga regioner och här finns en stor bredd av branscher. Men en av dem är lite av en doldis. Trots att många bolag i techbranschen har gått från startups till scaleups på rekordtid och att beloppen som investeras är mångmiljonhöga känner den breda massan inte till dem.  Vi har träffat Charlotta Johansson på Business Region Göteborg och tre representanter från techbranschen –Johan Lassing (Qamcom), Mats Andersson (Satcube, Brinja och Forsway) och Isabella Palmgren (Mimbly). Alla pekar åt samma håll – det finns potential och möjligheter i Göteborg men allt är beroende av kompetensen, kapitalet och en attraktiv stad. Vi är på rätt väg – frågan är om det går fort nog för att framtidsföretagen ska stanna? 

Charlotta Johansson, företagsrådgivare, Business Region Göteborg

”Det bubblar verkligen i techbranschen och det finns väldigt många intressanta bolag i Göteborgsregionen. Det går bra för dem, de är väldigt målinriktade och flera har dessutom gjort betydande kapitalrundor den senaste tiden. Det är verkligen imponerande – särskilt i dessa tider. Men det måste också uppmärksammas. Vi måste hjälpas åt för att lyfta allt bra som händer, berätta om innovationerna och människorna bakom. Varje gång jag hör eller läser något om de här bolagen i media blir jag glad och stolt.

Techbranschens frammarsch visar på att det i Göteborg finns en grogrund för något fantastiskt, här finns idéer och en kultur som tillåter innovationer att få ta plats och växa. Vi har rötterna i industrin men har därifrån utvecklats till en framtidsstad och innovationsmotor som väcker internationellt intresse.

Samtidigt är techbranschen oerhört snabbfotad och rörlig. Vill vi ha kvar våra startups och scalups så måste vi ge dem rätt förutsättningar. Kapital och kompetens är nyckelfrågor. Med rätt insatser kan vi locka både investeringar och talang till Göteborg, vi är igång men vi måste öka takten på detta område.

Kompetensfrågan ligger högt på Business Region Göteborgs agenda - vi har flera pågående projekt som ska stimulera allt från kompetensväxling till fler utbildningsplatser. Vi jobbar också med att skapa mötesplatser för branschen och vi har ett stort nätverk som vi gärna delar med oss av. Just nu tittar vi på hur vi kan skapa en community och arena för just techbolagen.

Vi behöver ha nära kontakt med entreprenörerna och ha örat mot rälsen för att snabbt kunna agera på insatser både på kort och lång sikt. Techbranschen är prioriterad och vi värnar verkligen om våra startups och scaleups. Vi är aldrig längre bort än ett mejl eller telefonsamtal.”

Johan Lassing, vd, Qamcom

Qamcom arbetar med specialistconsulting och produktutveckling av mjukvara, hårdvara och system, bland annat inom AI, självkörande fordon, 5G och forskning kring 6G, MedTech, rymdindustrin, smarta städer, telekom och tillverkningsindustrin. Utöver huvudkontoret i Göteborg finns Qamcom representerat i Boston, Wellington, Budapest, Linköping och Stockholm.

Teknologi är motorn för det mesta i dag – om inte allt. Teknik har gått från att vara ett verktyg som vissa använder ibland till något som alla använder jämt. Att främja och omfamna teknologi är att främja samhällsutvecklingen i stort. Om man inte gör det riskerar man att underminera sin relevans över tid.

Jämfört med andra storstadsregioner i Sverige känns det som att det finns en annan form av kreativitet här. Hela innovationsklustret i Göteborg blandar nya digitala idéer med arvet från tyngre industri i en intressant mix och jag tycker att man ska fortsätta i den riktningen. För vår del har samarbetet med Chalmers varit viktigt, dels för att rekrytera duktiga kandidater men också genom gemensamma forskningsprojekt. Det är ett starkt lärosäte med gott internationellt rykte som bygger förtroende.

Chalmers producerar också till stor del de kompetenser som det är brist på, men ändå har vi svårt att hitta kompetens. Att hitta rätt individer är en av våra största utmaningar. Ibland behöver vi få folk att flytta hit från andra delar av Sverige eller världen. Då behöver samhället kunna hantera att folk kommer hit och se till att det till exempel finns bostäder, flexibla kontorslokaler och effektiv kollektivtrafik.

För att folk ska känna sig lockade att komma hit behöver staden också erbjuda evenemang, restauranger och idrott, bland mycket annat. Generellt handlar det om att jobba för och kommunicera att man är en attraktiv stad. Oavsett vad man arbetar med, om det är teknik eller något annat, har man ofta väldigt höga krav på sin närmiljö.”

Mats Andersson, styrelseordförande för Satcube AB, Brinja AB och Forsway Scandinavia AB, delägare i Bluetest.

Genom sitt konsultföretag Mumimo och som styrelseordförande och delägare är Mats Andersson involverad i flera olika bolag som är världsledande i techbranschen. Han arbetade i Bill Gates satellitprojekt Teledesic och har tidigare arbetat på Ericsson. I dag är han bland annat styrelseordförande för Forsway som arbetar med att få ut internet till hela jordens befolkning.

Det finns få regioner i världen med så många världsledande techbolag, stora och små, som i Göteborg. Bolag med spjutspetsteknik inom kommunikation, transport och medicin kommer att ha fortsatt tillväxt. Jag tycker att det ser bra ut för Göteborgsregionen.

Techbolagen är också viktiga för regionen. De genererar nya jobb och skapar konkurrens med andra länder. Vi behöver bolag som är världsledande för att attrahera kompetens från hela Sverige och från andra länder. Diversitet är bra för innovation. Det ska vara lätt att flytta hit och att hitta bostad.

Det finns väldigt mycket kompetens i regionen och många bra samarbetsorganisationer här. En av anledningarna till att svenska bolag kan mäta sig med de bästa amerikanska och kinesiska är att vi kan vara prestigelösa – vi är bra på att samarbeta och dela med oss av kunskap mellan bolagen. Samarbete är en viktig del för att kunna utnyttja de resurser som finns på bästa sätt. 

Sverige är ett av de mest innovativa länderna i världen. Det väcker ofta intresse hos utländska bolag som kommer hit och köper upp startups. Vi behöver se till att de i stället blir kvar i regionen. Främjar man inte de här företagen riskerar man att förlora många av de drivande entreprenörerna och på sikt arbetstillfällen.”

Isabella Palmgren, vd, Mimbly

Mimbly startades som ett projekt under Isabella Palmgrens examensarbete på Chalmers 2017. I dag är det ett bolag med 6 anställda och 15 konsulter. Mimbly tillverkar en så kallad ”Mimbox”, en tilläggshårdvara till tvättmaskiner som återvinner energi och vatten och filtrerar bort mikroplaster.

”Göteborg är en bra stad att starta ett techföretag i. Det finns många bolag, mycket kompetens och industri här. Vi sitter på Stena Center på Chalmers och där finns bra hjälp att få. Det är också nära till produktionsanläggningar och det finns stor kunskap inom produktion.

Det svåra för oss har varit att få in kapital och investeringar. Många investerare finns i Stockholm och investerar där. Det är mycket fokus på Stockholm generellt. Det finns till exempel större nätverk där. Här har Chalmers sina nätverk och Göteborgs universitet har sina. Om man står utanför är det svårt att bryta sig in. Det finns inte heller så många gemensamma event här. Vi har Gothenburg Tech Week som samlar personer i branschen, men det behövs mycket fler sådana satsningar. Ett gemensamt nätverk för alla Göteborgsbolag där man kan ta hjälp av varandra hade varit toppen. 

Jag tror att man som region vinner mycket på att främja den här typen av bolag. En startup har potential att bli enorm – titta bara på Spotify eller iZettle. Att se till att behålla den typen av bolag i Göteborg är viktigt eftersom det skapar många arbetstillfällen. Annars kommer kompetensen att flytta härifrån och regionen går miste om mycket.”

 

En del av Berättelsen om Göteborg

Den här artikeln är en del av Berättelsen om Göteborg som ingår som en insats i Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program.  

Med berättelsen om Göteborg vill vi förmedla en engagerande, sann, närvarande och uppdaterad bild av Göteborgsregionens läge och framtid. Vi blundar inte för utmaningar och är stolta över våra framgångar. Med berättelsen om Göteborg vill vi berätta om ett enormt utvecklingssprång och visa på den dragningskraft Göteborg har – både som stad och region.

Tipsa en vän