Torbjörn Kvarefelt, Företagslots: "Istället för att gå och fundera – ring oss"

20 mars 2020
Torbjörn Kvarefelt är till vardags en av Göteborgs Stads två företagslotsar med placering på Business Region Göteborg. Han ingår nu i Företagslotsen Extra som bemannats upp med ytterligare ett antal medarbetare för att ge rådgivning till företagare som drabbats ekonomiskt på grund av coronaviruset.

Är det många som ringer till er?

– Ja, det är väldigt många som ringer. De kommer från alla branscher med en viss övervikt mot hotell, restaurang och turistnäring.

Var finns den bästa informationen om man som företagare vill läsa på om läget?

– Den sida vi hänvisar till mest är verksamt.se. Där finns väldigt mycket bra info.

Vilka frågor är de vanligaste ni får?

Man kontaktar oss i första hand om tre saker: korttidspermitteringar, anstånd med arbetsgivaravgifter och sjuklöneansvaret.

Korttidspermitteringen är väldigt intressant för arbetsgivarna. Man minskar ju lönekostnaden med hälften när staten står för de kostnaderna under en period. En del har läst på men vill ändå få en fördjupning i frågarna och bolla med oss.

Sedan förhör många sig om hur man kan få anstånd på Skatteverket med betalning av arbetsgivaravgifter och momsen. Det blir ju ett sätt för företagen att förstärka sin likviditet och frigöra pengar som man kan använda direkt i bolaget.

Slutligen undrar många om detta med att staten tar över sjuklöneansvaret om man blir sjuk.

Vad tar ni upp mer i era samtal med oroliga företagare?

– Vi för en allmän dialog med företagen för att teckna en helhetsbild av situationen. Hur ser deras kontakt ut med banken till exempel? Finns det något att göra där? Eller med fastighetsägaren? Eller någon leverantör?

Ni ger råd och vägledning – men inget ekonomiskt stöd, eller hur?

– Nej, vi sitter inte på en egen påse pengar utan vi försöker lägga ett pussel med de som ringer och se om de är berättigade till ekonomiskt stöd och hur de i sådana fall går vidare. Vi håller oss uppdaterade på vad regeringens olika stödpaket innehåller.

Behöver man förbereda sig på något sätt innan man ringer er?

– Nej. Istället för att gå och fundera så lyft luren och prata med oss. Det kostar ingenting, det är bara att ringa.

Har ni behövt lotsa något företag vidare till Företagsakuten?

– Någon enstaka. Man är i fasen innan man hamnar där och försöker istället hitta andra alternativ. Sedan kan det hända att en del kommer behöva den hjälpen lite längre fram om inte ekonomi vänder uppåt igen

En sista fråga – hur känns det att sitta och ta alla de här samtalen? Du pratar med människor som ser sina livsverk blöda …

– Det är verkligen blandade känslor. Som gammal egenföretagare lider jag själv med alla som lägger sina liv och pengar på sitt företag och som drabbas så hårt nu. Samtidigt kan jag må bra också mellan varven när man givit en del goda tips som kanske kan innebära något positivt.

Tipsa en vän

Visa cookie-information