Utmaning att hitta rätt i stöddjungeln

2 oktober 2017
Yesbox är ett bygge som aldrig ska vara helt färdigt. Det är människorna som gör mötesplatsen. Drivhusets vd Mariah Ben Salem Dynehäll tar emot Fredrik Björnander, ekonomilärare vid Göteborgs högre samskola, och Christopher Busck från Ung företagsamhet.
- När inte ens jag, som ändå jobbat med det här i sexton år, kan räkna upp hälften av alla aktörer kan man föreställa sig vilken utmaning det är för en göteborgare att hitta rätt.

Mariah Ben Salem Dynehäll är en av initiativtagarna bakom entreprenörsatsningen Yesbox i Gamlestaden. Som vd för Drivhuset i Göteborg har hon sett hur svårt det har varit att leta sig fram i den djungel av rådgivare och stödaktörer som möter en nyföretagare. 

- Någon har räknat fram att det finns mer än 130 olika aktörer som på olika sätt jobbar med entreprenörskap och innovation i Göteborgsområde. En del är superlokala, en del regionala och en del nationella.

- Det blev så tydligt att stuprören måste ersättas av gränsöverskridande samverkan för att det verkligen ska bli värdeskapande för göteborgarna.

I nystartade Yesbox i Gamlestadens Fabriker ska arbetet med stöd till entreprenörer och innovatörer bli mer effektivt. Det blir enklare för den som söker råd och stöd att hitta rätt person eller organisation när många sitter under samma tak. I förlängningen ska det öka nystartade företags möjligheter att överleva och utvecklas på lång sikt.

- De flesta känner nog inte ens till att det finns ett stöd att få. Den som kommer på en affärsidé går till familj och vänner som har erfarenhet. Men det finns studier som visar att om man får hjälp ökar överlevnadsgraden markant, säger Mariah Ben Salem Dynehäll omgiven av besökare, kollegor och hantverkare som fixar klart det sista i lokalerna.

Först handlar det om att göra synligt att det finns hjälp att få, resonerar hon. Sedan gäller det att lotsa människor med olika idéer till rätt nivå i stödsystemet. För det finns ingen anledning att se olika organisationer som konkurrenter.

- Det är otroligt viktigt att vi inte skapar konkurrens mellan de olika aktörerna. Det går till exempel inte att hyra ett skrivbord på Yesbox. Det får man göra i privata alternativ.

- Men de som är i tidiga projektfaser, sitter hemma och riskerar att tappa motivationen för att de inte finns i ett sammanhang, de kan hänga här helt kostnadsfritt.

Underkategori
Dejan Djurkovski talar på scen
Dejan Djurkovski, näringslivsutvecklare vid Business Region Göteborg, finns till hands för entreprenörer och innovatörer i nya Yesbox. Foto: Bengt Kjellin

För dem som arbetar med rådgivning blir Yesbox också ett lyft. Plötsligt finns det många kollegor samlade på samma ställe. Det blir enklare och roligare att samarbeta.

- Det är ingen skillnad om jag kommer till Yesbox och möter Dejan från Business Region Göteborg eller Anna från min egen verksamhet. Vi får helt andra samtal och kommer på idéer. Det blir samverkan på riktigt. Prestige och gränser försvinner. 

Fakta

I Yesbox finns rådgivare från Almi, Business Region Göteborg, Connect, Coompanion, Framtidsfrön, Drivhuset, Göteborgs uppfinnarförening, Ung Företagsamhet och Venture Cup. Fler kan tillkomma.

Tipsa en vän