Yesbox ny mötesplats för entreprenörer och företagare

3 juli 2017
Susanne Robertsson, gruppchef för nyföretagande och entreprenörskap vid Business Region Göteborg
Med helt nya Yesbox i Gamlestaden utvecklas startup-världen i Göteborg. Det blir den stora mötesplatsen för entreprenörer och rådgivare – en pusselbit som tidigare saknats.

I början av september startar Yesbox i Gamlestaden. Där samlas till att börja med 7-9 organisationer som ger råd och service till nyföretagare. Allt från Connect Väst till Göteborgs Uppfinnareförening. Yesbox är en del av Göteborgs Stads jubileumssatsning under rubriken det entreprenöriella Göteborg.

- Jag tror att vi kommer att kunna möta en del av de behov som bland annat superentreprenören Alexander Hars pekar på i en intervju med Göteborgs-Posten 3 juli, säger Susanne Robertsson, gruppchef för nyföretagande och entreprenörskap vid Business Region Göteborg.

Underkategori

GP-intervjun sätter fokus både på bristen på naturliga mötesplatser och riskkapital för entreprenörer med starka idéer i Göteborg. Han tror inte att satsningen på Yesbox löser problemet.

- Alexander har delvis rätt. Yesbox i Gamlestaden skapas inte som en lokal eller kontorshotell där entreprenörerna kan hyra in sig. Men vi hoppas kunna ordna många intressanta event och ge så bra service att entreprenörer vill komma och hänga i lokalen, inte minst för att träffa varandra, säger Susanne Robertsson.

- Det blir en mötesplats där entreprenörer, affärsänglar och andra som kan ha glädje av varandra får en möjlighet att skapa nya relationer. Men det behövs mer om Göteborg ska kunna ta upp matchen med Stockholm som en start up-stad att räkna med.

Yesbox i Gamlestaden är inte nischat mot speciella branscher eller innovationer som är särskilt intressanta för riskkapitalinvesterare. Det är en service som är till för alla som funderar på att starta företag. Det kan lika gärna vara en bilverkstad eller en blomsteraffär som en ny webbtjänst.

- Vårt uppdrag är att vara till för den breda massan nyföretagare. Det är för dem vi kommer att ordna de flesta eventen. Men självklart vill vi också kunna krydda med andra event som riktar sig mer mot spetsen, säger Susanne Robertsson.

Både Almi och Connect Väst finns dock med i Yesbox i Gamlestaden. Det är två aktörer som är inriktade på finansiering och jobbar med riskkapital.

- Den stora fördelen med att det är så många engagerade organisationer som skapar Yesbox tillsammans är att de som behöver stöd och rådgivning kan hitta det mycket enklare än tidigare. Det blir en dörr in till entreprenörssystemet, säger Susanne Robertsson som också påpekar att Yesbox blir en av flera pusselbitar i det entreprenöriella Göteborg.

Flera olika inkubatorer för små nystartade företag, både i privat regi och kopplade till Chalmers och Göteborgs universitet, erbjuder stimulerande miljöer. Det samma gäller Johanneberg Science Park, Sahlgrenska Science Park och Lindholmen Science Park och flera andra aktörer.

Tipsa en vän