Yesbox visade vägen till Wellibites succé

17 juni 2019
Sara Serray är grundare & VD på Wellibites AB. Hon fick kontakt med en av aktörerna på Yesbox, Göteborgs Uppfinnareförening, för att utveckla sina nyskapande produkter.
Apotekaren Sara Serray hade en bra affärsidé – men visste inte hur hon skulle ta den vidare. Efter ett besök på Yesbox fick hon både kunskap och kontakter för att ta nästa steg. I dag finns hennes nyttiga godis i hundratals butiker runtom i Sverige.

En bra affärsidé är första steget mot ett framgångsrikt företag, men hur man går vidare är inte lika självklart. Sverige är ett land fullt av myndigheter, regler och administration och för den som vill driva sitt första företag kan vägen mot ett lyckat entreprenörskap vara lång.

Precis detta är också anledningen till att innovatörs- och entreprenörsmötesplatsen Yesbox grundades. Hit kan alla som vill starta företag eller nyligen har startat företag komma för att få råd och stöd, och även vägledas vidare till nästa steg.

– Yesbox jobbar för att skapa hållbara tillväxtföretag, och en viktig del i det arbetet är att göra det enkelt att starta företag. Om du har en idé ska du inte behöva leta efter rätt person. Du ska kunna komma till en och samma plats och där ta dina första steg mot ett företag. Och den platsen är Yesbox, säger Maria Lindström, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg.

Maria Lindström, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg

Yesbox – Home of entrepreneurs är ett samverkansprojekt mellan en rad olika aktörer, som drivs av Göteborgs stad som en del i att nå visionen om att Göteborg ska vara norra Europas mest kreativa och innovativa stad. Hos Yesbox finns 13 olika aktörer samlade under ett och samma tak, där alla besitter kompetens för att förenkla för entreprenörer och nystartade företag.

– För någon som är ny är det guld värt att kunna få all hjälp på en och samma plats, säger Maria Lindström. Behöver du finansieringshjälp kan du prata med Almi, behöver du utveckla din affärsidé ska du prata med Drivhuset och om du har frågor om att starta ett företag tillsammans med någon kan du prata med Coompanion.

YESBOX FINNS EN HÅLLPLATS FRÅN CENTRALEN

Yesbox mötesplats ligger i Gamlestaden och har öppet varje vardag. Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa till att boka in kostnadsfria möten med rätt personer, och på onsdagseftermiddagarna är det dessutom drop-in där den som har frågor eller funderingar kan få sitta ner och prata direkt med en rådgivare. Dessutom arrangeras regelbundet olika kurser, seminarier och workshops i lokalerna där det även finns en öppen yta där man kan sitta och arbeta kortare stunder.

Att tjänsterna som Yesbox erbjuder behövs råder det inte heller några tvivel om. Mellan 1.500 och 2.000 personer besöker Yesbox varje månad.

– Det är så tydligt att det finns ett enormt behov av det här, säger Maria Lindström. Många upplever att det är jättesvårt, de vet aldrig var de ska vända sig, och när de går någonstans blir de bara hänvisade någon annanstans. Genom att istället samla allt man behöver på en och samma plats kan vi sänka trösklarna och göra det enklare för människor att uppfylla sina drömmar.

NYTTIGT GODIS FRÅN GÖTEBORG

En som haft stor nytta av Yesbox är Wellibites vd Sara Serray. Hon är utbildad apotekare och har dessutom läst kost- och friskvårdsprogrammet vid Göteborgs Universitet. Vid sidan om det har hon alltid haft ett stort intresse kring kost och hälsa och dessutom har hon alltid gillat att baka.

– Jag har alltid försökt att baka nyttigt. Jag har bytt ut socker, mjöl och smör och det har ändå blivit gott. Det var också därför jag började fundera: varför kan jag inte köpa sådana här produkter ute, på caféer eller när jag går på bio? säger Sara Serray, och fortsätter:

– Jag tänkte vidare och det som gjorde mig allra mest nyfiken var hur man kunde göra godis mer nyttigt. Svenskarna äter mest godis i hela världen och därför borde det vara självklart att det finns bra alternativ, men så var det inte. Och där insåg jag att det fanns en lucka att fylla.

Sara Serray, grundare och vd för Wellibites AB
Sara Serray, grundare och vd för Wellibites AB som bestämde sig för att starta ett företag utan tidigare erfarenhet av företagande.

Idén till företaget Wellibites var född. Sara Serray ville bidra till att göra folkhälsan lite, lite bättre genom att göra nyttigt godis. I sitt kök började hon experimentera med olika recept, samtidigt började hon undersöka hur man startar företag. På den vägen upptäckte hon Yesbox, där hon också kom i kontakt med Göteborgs Uppfinnareförening, GUF. Med över 300 medlemmar är de Sveriges största uppfinnareförening, och bland medlemmarna finns människor med ett brett register av kompetenser. Föreningen verkar för att ge uppfinnare utbildning och kunskap som höjer deras kompetens och hjälper till för att deras idéer ska kunna nå marknaden.

– Alla människor bär på idéer. Man ser något och funderar över varför det fungerade bra eller mindre bra. Men sedan glömmer man det, för man vet inte hur man ska gå vidare. Och där kan vi hjälpa till, säger Lena Nyström, ordförande för Göteborgs Uppfinnareförening.

Lena Nyström från Göteborgs Uppfinnareförening var den som först gav Sara Serray råd och vägledning kring hennes idé.
Lena Nyström från Göteborgs Uppfinnareförening var den som först gav Sara Serray råd och vägledning kring hennes idé.

Göteborgs Uppfinnareförening är en av de 13 aktörer som finns hos Yesbox i Gamlestaden, vilket Lena Nyström ser stora vinster med.

– Tidigare har alla de här aktörerna varit utspridda över staden, och det är enkelt att se problematiken i det. Man behöver hjälp men har svårt att komma till rätt aktör, om man kommer fel 2–3 gånger så är det lätt att man lägger ner eftersom man inte orkar springa runt, och då går samhället miste om en bra idé. Att vi kan finnas på samma plats är alltså av nytta för människorna, staden och samhället i stort.

Det var också genom Göteborgs Uppfinnareförening som Sara Serray fick hjälp när hon kom till Yesbox. Hon blev intervjuad av Lena Nyström om sin idé, som snabbt insåg att det fanns mycket man kunde hjälpa till med.

MENTOR BLEV MATCH MADE IN HEAVEN

Inom föreningen fanns en medlem som själv jobbat i godisbranschen under närmare 40 år och därmed hade kompetens inom allt från produktion och distribution till försäljning. När Sara blev medlem i föreningen fick hon möjligheten att få personen i fråga som mentor, vilket blev en ”match made in heaven”.

– Det var en fantastisk möjlighet för mig. Han kunde vägleda mig till vilka fabriker jag skulle satsa på, hur jag kom i kontakt med rätt butiker och grossister i början och vilka rabattsatser jag skulle ge kunderna. Att kunna få all den här hjälpen var ovärderligt, men all den pepp och det stöd jag har fått från GUF i allmänhet har också betytt jättemycket, säger Sara Serray.

Saras första tid som entreprenör har varit tuff. För att ha råd att satsa sålde hon sin bostadsrätt och hon har ännu inte tagit ut någon lön från bolaget. Samtidigt är risktagandet på god väg att betala sig, hennes produkter har köpts in centralt av de flesta stora matkedjorna i Sverige och finns dessutom på flera olika apotekskedjor, godisbutiker och närbutiker. Sammantaget finns Wellibites produkter i hundratals butiker i Sverige.

– Jag minns första gången en kund hörde av sig och undrade hur de skulle göra för att köpa in produkterna, det var en jättestor grej för mig, förklarar Sara. Det har gått otroligt fort, från det att jag stod med kastruller över hela köket till dess att mina produkter finns på massor av ställen. Nu börjar jag få en bra omsättning, all tid och allt jobb jag har lagt ner börjar betala av sig och snart kan jag ta ut min första lön. Det är jättekul.

"MAN MÅSTE INTE VARA EN FÄRDIG FÖRETAGARE"

Wellibites är Sara Serrays första företag. Hon har alltid varit driven och gillat nya idéer, men det är först nu hon tagit steget till att bli heltidsentreprenör. Och det är ett steg som hon uppmuntrar fler till att våga testa.

– Något jag lärt mig som jag vill dela med mig av är att det verkligen går att starta företag utan att kunna något om det, man måste inte vara en färdig företagare sedan tidigare. Du kan få hjälp med allt om du bara vågar fråga. På Yesbox finns alla personer som man behöver fråga på en och samma plats. Det är fantastiskt!

En annan aktör som haft stor nytta av att vara knuten till Yesbox är CSR Västsverige, som är Sveriges största sektoröverskridande nätverk för hållbar utveckling. De har funnits i elva år och startades på initiativ av Västra Götalandsregionen som ville hitta en bra form för tillväxt och hållbar samhällsutveckling. CSR Västsverige är också en av de nyaste aktörerna som anslutit sig till Yesbox.

– Flera av aktörerna hos Yesbox är medlemmar hos oss, och Yesbox är en väldigt naturlig mötesplats för att bidra till hållbar tillväxt i regionen. Yesbox har en hållbar modell och en praktiskt hållbar idé som handlar om effektivitet, att få ut mer av varje insatt krona, vilket är vad hållbarhet ytterst handlar om, säger Johanna Stakeberg, verksamhetschef för CSR Västsverige.

HÅLLBAR UTVECKLING ALLTMER VIKTIGT

– Jag gillar idén med att samla allt istället för att alla ska sitta i separata små rum på stan. Med allt under ett tak blir det enklare att knyta nya kontakter och samarbeta mot samma mål men från lite olika horisonter. För egen del genererar det nya tankar och kontakter varje gång jag är där och jobbar i det öppna landskapet.

CSR Västsverige har också valt att förlägga en stor del av sina aktiviteter hos Yesbox. Nätverket arrangerar regelbundet utbildningar, seminarier och nätverksträffar, och Johanna Stakeberg menar att lokalerna i Gamlestaden är perfekta för ändamålet.

– Vi är en icke-vinstdrivande förening som till stor del finansieras av medlemsavgifter, vilket innebär att vi inte har något överflöd av pengar. Här får vi en möjlighet att nyttja fantastiska lokaler, möta vår målgrupp, hitta samarbetspartners och bidra till hållbar tillväxt i regionen genom vår kompetens och vårt erbjudande. Det är helt enkelt en win-win för alla parter.

Tipsa en vän